רשימת 10 מוני תרי"ג המצוות, אין בית המדרש בלא חידוש! כל צדיק למניינו העדיף

 והרי לפניכם רשימה גולמית של 10 מחברים  מראשונים ועד אחרונים עם עוד 3 ועוד עם קצת פרטים היסטוריים, עדיין בעיבוד מה, אבל אם זה מעניין אתכם, זה מספיק טוב בשביל למצוא את הפרטים הנוספים. ב"נ אנסה לעדכן ולהוציא דבר מתוקן בקרוב בע"ה.

1.    ספר בעל הלכות גדולות (בה"ג) - עוסק בעיקר במצוות הנוהגות בזמן הזה.  חברו רב שמעון קיירא מבבל, בשנת אלף נ"ב לשטרות (= ד"א תק"א), בדור השני של הגאונים.או  לרב יהודאי מבבל. "הלכות פסוקות", כתוב בלשון התלמוד. הוא כולל אוסף של קטעים מהתלמוד, ומהווה מעין קיצור או סיכום החלק ההלכתי של התלמוד. מקורותיו העיקריים היו ספר "הלכות פסוקות" של רב יהודאי, והשאילתות דרב אחאי, הוא משתמש בכל הספרות התלמודית שעד ימיו, כמו גם בתשובות גאוני בבל. לעתים רחוקות הוא משתמש גם בתלמוד הירושלמי, שהוא קורא לו "תלמוד דמערבא".

2.      אזהרות דרב סעדיה גאון (יולי 882 – 21 במאי 942 ד'תרפ"ב), המכונה גם בקיצור: רס"ג, היה איש אשכולות, מגאוני בבל. בגיל 46 מונה לראש ישיבת סורא בבגדאד. מצאצאיו של התנא רבי חנינא בן דוסא.

3.      אזהרות דרבי שלמה בן יהודה אִבְּן גַבִּירוֹל (10211058   ממלגה שבספרד. נפטר ד'תת"ל

4.      ספר המצוות לרמב"ם הוא חיבור של הרמב"ם, נפ' דתתקס"ה 1204) הכולל רשימה של 613 המצוות (בגימטריה: תרי"ג מצוות) הרשומות בתורה שבכתב. מתוכן 248 (בגימטריה: רמ"ח) מצוות עשה ו-365 (בגימטריה: שס"ה) מצוות לא תעשה.

5.      ספר יראים הוא ספרו של רבי אליעזר בן שמואל ממיץ – צרפת. הידוע בכינויו הרא"ם. הספר עוסק בתרי"ג המצוות, אך כולל גם דברי הנהגה ומוסר. הספר נזכר לראשונה בספר העיטור שנכתב בשנת ד' תתקל"ט (1179)] כך שניתן להסיק שהספר נכתב כבר קודם שנה זו.

6.      ספר מצוות גדול (סמ"ג) - הספר נכתב בידי הרב משה מקוצי - צרפת. מבעלי התוספות בשנת 1250 מהווה עיבוד של דרשותיו של רבי משה והוא מחולק לשני חלקים: מצוות עשה ומצוות לא תעשה. הרמב"ם היווה מקור מרכזי עבור רבי משה בכותבו את ספרו.

7.      ספר החינוך רבי אהרן הלוי מספרד. מתאר את כל תרי"ג (613) המצוות שמופיעות בתורה על פי מניינו של המחבר. הספר נכתב בשנת 1257.

8.      ספר מצוות קטן (סמ"ק) מחברו רבי יצחק בן יוסף מקורביל צרפת 1263. חיבור הלכתי המהווה סוג של קיצור ל"ספר מצוות גדול" (סמ"ג), כשהוא משמיט את הדיונים הארוכים ומספק תמצית של כל מצוה. הוא גם השמיט כל המצוות שאינן נהוגות בזמן הזה. הספר נקרא במקורו "שבע עמודי הגולה" בשל העובדה שהוא מחולק לשבעה חלקים המקבילים לימי השבוע, כדי לעודד ולהקל על לימוד וחזרה תמידית, היו מקומות שכללו אותו בתוך סידורי התפילה כדי שיעיינו בו בכל יום.

9.      ספר חרדים - הוא ספרו של רבי אלעזר אזכרי ז"ל מצפת. הודפס בשנת 1601. הספר ממיין את המצוות לפי איברי הגוף השונים; מצוות התלויות בעיניים, באוזניים, בגפיים וכיוצא בזה, ועוסק בשורשיהן ובענפיהן של המצוות. עיסוק מיוחד יש במצוות התלויות בארץ.

10.   המבי"ט אגרת דרך ה' מצפת.

11.   פירוש "זוהר הרקיע" לר' שמעון בן צמח דוראן על אזהרות דרש"ג מאלג'יר ה'שע"ג.

12.   "זכרו תורת משה" - קיצור ספר חרדים - רבי אברהם דנציג, מחבר הספר "חיי אדם", חיבר קיצור לספר חרדים, בשם "זכרו תורת משה". – תק"פ.

13.   ספר המצוות הקצר זהו הספר האחרון שחיבר החפץ חיים ר' ישראל מאיר הכהן מראדין, באחרית ימיו. הוא מקבץ בספר זה את כל המצוות המעשיות בימינו.

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

כמה תנאים ואמוראים מוזכרים במשנה בתלמוד ובמדרשים? הרשימה המלאה לפניכם:

מספר הדפים וסדר המסכתות לפי דפים ל36 מסכתות שבתלמוד בבלי